8.5 C
Tirana
Tuesday, November 30, 2021
spot_img

Kanceri i gjirit prek edhe meshkujt, mos injoroni këto simptoma

Kanceri i gjirit është një nga kanceret më të shpeshta tek gratë. Mund të zhvillohet edhe tek burrat, por është më e zakonshme tek gratë. Sipas Shoqërisë Amerikane të Kancerit, 1 në çdo 8 femra është në rrezik të zhvillojë kancer të gjirit ndërsa kanceri i gjirit tek meshkujt përbën 1% të kancerit të përgjithshëm të gjirit.

Meshkujt dhe femrat kanë anatomi të ngjashme të gjirit deri në pubertet, pastaj gjoksi zhvillohet tek femrat dhe qelizat e gjirit bëhen shumë aktive dhe të ndjeshme ndaj niveleve të estrogjenit, në kontrast me meshkujt, ku ata mbeten joaktivë dhe të paekspozuar ndaj niveleve të larta të estrogjenit.

TheHealthSite.com ka folur me Dr. Mukul Roy, Konsulent Onkolog Rrezatimi, për të kuptuar faktorët e ndryshëm të rrezikut që lidhen me gjendjen dhe si mund ta menaxhoni atë.

Faktorët e rrezikut për meshkujt

Mutacionet gjenetike në gjenet CHEK2, PTEN dhe PALB2 mund të shkaktojnë kancer të gjirit tek meshkujt.

Sindroma Klinefelter

Meshkujt me këtë sindromë kanë kromozome shtesë X dhe kanë nivele më të larta të estrogjenit në krahasim me meshkujt e tjerë. Ata zhvillojnë gjinekomasti që çon në rritjen e indeve të gjirit. Këta burra kanë një shans të shtuar për të zhvilluar kancer të gjirit me 20 deri në 60 herë.

Kushtet e testikujve

Testikujt e zbritur ose testikujt e hequr në mënyrë kirurgjikale, etj mund të shkaktojnë gjithashtu rritje të shanseve për kancer të gjirit tek meshkujt.

Faktorët e rrezikut specifik për femrat

Gjinia Femërore

Femrat kanë një shkallë më të lartë të prekjes nga kanceri i gjirit sesa meshkujt për shkak të ndryshimit në anatomi dhe funksion.

Faktorët menstrual

Fillimi i menstruacioneve para moshës 12 vjeç dhe menopauza pas 55 janë faktorë të rritur të rrezikut për shkak të ekspozimit të zgjatur të estrogjenit.

Të lidhura me shtatzëninë

Lindja e parë në një moshë më të madhe ose mos lindja (nullipare) rrit rrezikun e zhvillimit të kancerit të gjirit. Shtatzënia është si një periudhë pushimi për vezoret dhe prandaj mund të jetë mbrojtëse kundër kancerit të gjirit.

Faktorët e rrezikut të përbashkët për të dy gjinitë

Kanceri i gjirit tek femrat rritet me moshën deri në vitet shtatëdhjetë sipas Shoqërisë Amerikane të Kancerit (ACS), mosha mesatare e diagnozës është 62 vjeç. Shkalla e kancerit të gjirit tek meshkujt gjithashtu rritet me moshën dhe mosha mesatare e diagnozës është 72. Është parë se 1 në 5 meshkuj me kancer të gjirit ka një anëtar të ngushtë të familjes që ka ose ka pasur kancer të gjirit. Femrat me një të afërm të shkallës së parë me kancer të gjirit kanë 1.5 herë më shumë rrezik në krahasim me ato pa histori familjare dhe 2 deri në 4 herë më shumë rrezik nëse kanë më shumë se një të afërm të shkallës së parë me histori të kancerit të gjirit.

Faktorë të tjerë të rrezikut për kancerin e gjirit janë

-Obeziteti

-Pirja e duhanit

-Alkooli

-Mënyrë jetese e ulur

-Historia e kaluar e kancerit të gjirit

-Ekspozimi i mëparshëm ndaj rrezatimit

Kanceri i gjirit zakonisht paraqitet si një gungë, e vetme ose e shumëfishtë, në gji ose në sqetull. Këto gunga mund të kenë karakteristikat e mëposhtme:

-Zakonisht shfaqet në një gji

-Mund të ndiejë mospërputhje të fortë/të fortë

-Mund të shfaqet nën/rreth thithkës

-Mund/mund të mos jetë i lëvizshëm

-Mund të rritet me kalimin e kohës gradualisht ose shpejt

-Shkarkimi nga thithi mund të jetë i përgjakshëm/ i ngjyrosur me gjak

-Çdo ndryshim në ndjenjën dhe pamjen e lëkurës, si gropëzimi

-Ndryshimet e thithkës – duke u kthyer brenda

-Ndryshimet ngjitur të lëkurës – lëkurë e fortë ose e trashë.

-Lëkura e skuqur, me kore ose me luspa/kruajtje rreth zonës së thithit.

Parandalimi

Nuk ka hapa të garantuar për të shmangur kancerin e gjirit plotësisht, por ka mënyra për të zvogëluar shanset për zhvillimin e sëmundjes.

Ekzaminimet e vetë -gjirit (SBE – mujore) janë një nga bazat e parandalimit dhe zbulimit të hershëm të kancerit të gjirit. Më poshtë janë hapat e SBE:

-Vëzhgoni gjinjtë për çdo asimetri/ gunga/ ndryshime të thithave/ ndryshime të lëkurës para pasqyrës në një pozicion në këmbë.

-Ngrini duart dhe shikoni për çdo ndryshim nëse ka, siç përmendet në hapin 1.

-Shtrihuni dhe ndjeni ndonjë gungë në gjoksin e majtë me gishtat e dorës së djathtë. Shtypni poshtë dhe shihni në një lëvizje rrethore në të gjitha zonat e gjirit dhe sqetullës.

-Gjoksi i djathtë duhet të ekzaminohet në mënyrë të ngjashme me gishtat e dorës së majtë.

-Përsëritni hapat e mësipërm ose në këmbë ose ulur.

Mënyra të tjera të parandalimit

-Testimi gjenetik për individët me një histori të fortë familjare të kancerit të gjirit

-Mbani një peshë të moderuar

-Ushtrime të rregullta për të qenë të aftë fizikisht

-Një dietë e shëndetshme e pasur me fruta dhe perime. Fitoestrogjenët janë veçanërisht të dobishëm. Shmangni ushqimin e rafinuar dhe të përpunuar, pirjen e duhanit dhe alkoolin.

Related Articles

Na ndiqni

4,806FansLike
3,034FollowersFollow
0SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

Më të fundit