33.5 C
Tirana
Wednesday, June 19, 2024
spot_img

Hapa të rëndësishëm në luftën ndaj Covid-19, një prej vaksinave jep rezultate pozitive

Një prej vaksinave kandidate kryesore për Covid-19 ka rezultuar se është 90 për qind efektive, duke shënuar një përparim të madh në luftën globale për të frenuar përhapjen e këtij virusi vdekjeprurës.

Pfizer dhe BioNTech publikuan sot rezultatin surprizues, ku sipas tyre, nga provat ka rezultuar se 9 në 10 që morën vaksinën janë të mbrojtur nga koronavirusi.

Kompania amerikane Pfizer dhe ajo gjermane BioNTech thanë se: “kjo është një ditë e madhe për shkencën dhe njerëzimin”.

Vaksina e tyre është testuar në 43,500 njerëz në gjashtë vende dhe thuhet se nuk ka shqetësime për sigurinë. Kompanitë planifikojnë të aplikojnë për miratimin emergjent të vaksinës në fund të muajit.

Aktualisht, janë dhjetëra vaksina që kanë arritur fazat finale të testimit, por kjo është e para që tregon rezultate.

Do të duhen dy doza, me një diferencë kohore prej tri javësh, dhe, sipas kompanive farmaceutike, njerëzit do të jenë të mbrojtur një javë pas dozës së dytë.

Vaksina është testuar në Shtetet e Bashkuara, Gjermani, Brazil, Argjentinë, Afrikë të Jugut dhe Turqi.

Pfizer beson se do të jetë në gjendje të sigurojë 50 milionë doza deri në fund të këtij viti dhe rreth 1.3 miliard deri në fund të vitit 2021.

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Më të fundit