29.5 C
Tirana
Wednesday, June 19, 2024
spot_img

A mund ta dalloni varësinë nga rrjetet sociale?

Shumë prej nesh e nisin dhe e mbyllin ditën duke lëvizur nëpër Instagram, Twitter, Facebook dhe TikTok.

Platforma sociale më e përdorur në botë, Facebook, regjistroi një numër rekord prej rreth 2.93 miliardë përdoruesve aktivë në tremujorin e parë të 2022, ndërsa TikTok kaloi një miliard përdorues në shtator 2021.

Hulumtimi dha rezultate shqetësuese

Në fillim të kësaj jave, një studim i ri identifikoi disa nga sjelljet që mund të përbëjnë “varësinë ndaj TikTok”. Një analizë nga ekspertët nga Universiteti i Trinidad dhe Tobago analizoi të dhënat nga 354 studentë (173 përdornin TikTok, 313 përdornin Facebook) dhe zbuloi se TikTok mund të inkurajojë sjelljen kompulsive dhe varësinë nga aplikacionet.

Përdoruesve të të dy platformave iu kërkua të plotësonin një pyetësor që vlerësonte gjashtë kritere. Një prej tyre përfshinte mundësinë e mendimeve obsesive për TikTok ose Facebook dhe ndjenjën e një dëshire në rritje për të përdorur platformën.

Pjesëmarrësit u pyetën gjithashtu nëse përdorin mediat sociale për të harruar problemet personale dhe nëse janë përpjekur të reduktojnë kohën e kaluar në platformat e përmendura dhe kanë dështuar. Përveç kësaj, ata u pyetën nëse bëhen të shqetësuar kur nuk mund t’i përdorin platformat dhe nëse përdorimi i tyre i platformave ndikon negativisht në shkollën ose punën e tyre.

Ata që shënuan më shumë pikë në të gjitha kategoritë e përdorën më intensivisht TikTok. Ndërsa shumica e njerëzve (68.2 përqind) u zbulua se nuk ishin në rrezik të varësisë nga TikTok, 25.4 përqind ishin në rrezik të ulët dhe 6.4 përqind ishin në rrezik.

Megjithëse media sociale është një mënyrë ideale për të mbajtur kontakte me familjen dhe miqtë dhe është dëshmuar veçanërisht e dobishme gjatë një pandemie, ekspertët kanë shprehur shqetësimin për ndikimet negative në shëndetin mendor të njerëzve, sipas The Independent.

Shenjat që tregojnë se mund të shpenzoni shumë kohë në internet

Është e dobishme të mendoni për marrëdhënien tuaj me mediat sociale dhe të analizoni se si ndiheni.

“Nëse ndiheni të shqetësuar ose ndjeni nevojën për të vazhduar kontrollin e profileve tuaja, mund të jetë një shenjë se po kaloni shumë kohë në internet”, thotë Nuno Albuquerque, një këshilltar kryesor për trajtimin e varësisë nga mediat sociale.

Simptomat e varësisë nga mediat sociale

Ekspertët besojnë se çrregullimi i varësisë nga mediat sociale mund të jetë po aq i dëmshëm sa abuzimi me substancat. Jo vetëm që mund të ndikojë në mirëqenien personale, por edhe në marrëdhëniet me miqtë dhe familjen.

Disa simptoma për t’u kujdesur përfshijnë ndjenjën e ankthit ose të irritimit kur platformat e mediave sociale nuk funksionojnë ose kur lidhja juaj e internetit është e ngadaltë. Ata që janë në rrezik të varësisë mund të izolohen gjithnjë e më shumë në favor të kalimit të kohës në mediat sociale, sjelljes së keqe në shkollë ose punë dhe shfaqjes së mungesës së interesit për marrëdhëniet me njerëzit e tjerë.

Kujdesuni për kohën tuaj

Eksperti i informacionit Jess D’Cruz rekomandon që të caktoni rregullisht kohë çdo ditë për aktivitetet jashtë linje. Mund të jetë diçka aq e thjeshtë sa të lexosh një libër, të stërvitesh, të dalësh në natyrë ose të provosh një teknikë relaksi.

Disa studime në muajt e fundit kanë vënë në dukje përfitimet e shëndetit mendor të kalimit të kohës jashtë. Në tetor 2021, një studim në Universitetin e York-ut zbuloi se të qenit jashtë çon në përmirësim të humorit, emocione pozitive dhe më pak ankth.

Shkruani ndjenjat tuaja

Ekspertët inkurajojnë të gjithë përdoruesit e mediave sociale që të jenë të vetëdijshëm për ndjenjat e tyre. Nëse mendoni se media sociale mund të ketë një ndikim negativ në emocionet tuaja, thjesht regjistrimi ose shkrimi i tyre mund t’ju ndihmojë të identifikoni shkaktarët.

Kaloni kohë me miqtë dhe familjen live ose gjeni një hobi

Ekspertët theksuan rëndësinë e ndërtimit të vetëbesimit. Ata rekomandojnë të provoni një hobi të ri ose të mësoni një aftësi të re jo teknologjike. Mund të nxisë një ndjenjë përmbushjeje, të ndërtojë besim dhe të shërbejë si shpërqendrim nga mediat sociale.

Jini të sjellshëm me veten, kërkoni ndihmë profesionale

Ndonjëherë njerëzit shmangin trajtimin e çështjeve të dhimbshme dhe përdorin mediat sociale si shpërqendrim, por kjo përfundon duke i bërë ata të ndihen më keq. Mos e poshtëroni apo kritikoni veten, këshillojnë ekspertët. Ji i sjellshem me veten. Gjithmonë mbani mend se nuk jeni vetëm në këtë.

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Më të fundit