29.5 C
Tirana
Wednesday, June 19, 2024
spot_img

Kontrolli i mendjes njerëzore? Zbulohen dokumentet e projektit gjigant të CIA-s

CIA kishte një projekt sekret MK-ULTRA që u krye gjatë vitit 1957 dhe 1960 dhe qëllimi i të cilit ishte të kontrollonte mendjen e njeriut duke përdorur ilaçe dhe metoda të tilla si hipnoza.

Gjithçka u zbulua në serinë kërkimore të transmetuar së fundmi “Brainwashing” të rrjetit televiziv amerikan CBS, i cili ishte i dedikuar për projektin MK-ULTRA. Këtë e bën të ditur e përditshmja më e madhe kroate Jutarnji list, e cila thekson se gjithçka u zbulua pasi u hoqi vula “secret” nga dokumente të shumta, nga ku doli se projekti u krye edhe në Kanada, dhe se qeveria atje ishte në dijeni për gjithçka.

Gjatë periudhës së hershme të Luftës së Ftohtë, CIA ishte e bindur se komunistët kishin zbuluar një kurë ose teknikë që do t’i lejonte ata të kontrollonin mendjen njerëzore. Si përgjigje, CIA nisi programin e saj sekret, të quajtur MK-ULTRA, në kërkim të një droge për kontrollin e mendjes që mund të ishte një armë kundër armikut. Projekti MK-ULTRA u drejtua nga kimisti dr. Sidney Gottlieb.

“Disa nga eksperimentet e Gottlieb u financuan fshehurazi në universitete amerikane dhe qendra kërkimore, ndërsa të tjerët u kryen në burgjet amerikane dhe qendrat e paraburgimit në Japoni, Gjermani dhe Filipine”, tha gazetari i radios Stephen Kinzer për revistën “National Interes”.

Gjithashtu u zbulua se universitetet e famshme të tilla si Harvard, Columbia, Massachusetts ishin gjithashtu të përfshirë në këtë projekt. Detajet e projektit u botuan në libër nga gazetari Kinzer, i cili hulumtoi temën për një kohë të gjatë, libër që titullohet “Helmuesi kryesor: Sidney Gottlieb dhe kërkimi i CIA-s për kontrollin e mendjes”.

Në verën e vitit 1951, Gottlieb filloi të punonte për CIA, e cila ishte veçanërisht e interesuar për LSD në atë kohë. Këto studime treguan se LSD kishte një efekt qetësues, kështu që në fillim të viteve 1950, CIA urdhëroi Gottlieb të blinte të gjitha furnizimet në botë të asaj droge psikoaktive. Kështu Gotlib solli LSD në Shtetet e Bashkuara dhe filloi ta përhapte atë në spitale, klinika psikiatrike, burgje dhe institucione të tjera, të gjitha me qëllimin për të zbuluar se si njerëzit reagojnë ndaj ilaçit dhe nëse mund të përdoret si një mjet i kontrollit të mendjes.

Sigurisht, e gjithë kjo ndodhi në fshehtësi të rreptë dhe vullnetarët e parë në hulumtim ishin agjentë dhe shkencëtarë të CIA-s, duke përfshirë edhe vetë Gottlieb, i cili më vonë pranoi se ai mori LSD më shumë se 200 herë.

Përveç LSD-së, meskalina, kokaina dhe marihuana u përdorën gjerësisht në eksperimente. Vullnetarët që morën LSD gjatë eksperimenteve, në një numër të madh të rasteve, e konsideruan atë një përvojë shumë të këndshme dhe u treguan miqve të tyre për këtë, midis të cilëve ishin disa të famshëm.

Kështu, Sidney Gottlieb në një farë mënyre përshpejtoi zhvillimin e kundërkulturës në vitet 1960. Pas eksperimenteve fillestare me LSD që përfshinin vullnetarë, Gottlieb ua shtriu gjykimet të burgosurve.

Sipas hulumtimit të Kinzer, shumë nga pjesëmarrësit në eksperimentet e Gottlieb ishin të ekspozuar ndaj torturave psikologjike duke filluar nga elektroshoku në doza të larta të LSD. Për shembull, në një projekt, fëmijët e moshës gjashtë deri në 11 vjeç që ishin diagnostikuar me skizofreni morën LSD çdo ditë për gjashtë javë.

CIA gjithashtu prezantoi mbikëqyrjen e bordellove të shumta që ishin të lidhura për të studiuar se si kombinimi i seksit dhe ilaçeve ndikon në gatishmërinë e burrave për të zbuluar sekretet.

“Gottlieb donte të zbulonte se si të merrte nën kontroll mendjen njerëzore dhe e kuptoi se ishte një proces me dy pjesë. Së pari, duhej të” thyeje “mendjen ekzistuese. Së dyti, duhet të gjesh një mënyrë për të futur një të re në atë boshllëk. Në fund, Gottlieb arriti në përfundimin se kontrolli i mendjes nuk është i mundur, “tha Stephen Kinzer.

Projekti MK-ULTRA mori fund në 1973, kur presidenti i atëhershëm amerikan Richard Nixon zëvendësoi drejtorin e atëhershëm të CIA-s i cili mbrojti direkt Gottlieb.

Por përpara se të niste një hetim për të gjithë çështjen, udhëheqja e CIA urdhëroi që të gjitha dokumentet të shkatërroheshin. Sidoqoftë, një pjesë e tyre ruhet akoma./gazeta shqip/

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Më të fundit