29.5 C
Tirana
Wednesday, June 19, 2024
spot_img

Jupiteri dhe Saturni, planetët që mund t’i shohim sonte nën dritën e Hënës

Jupiteri dhe Saturni janë dy planetët që do të zbukurojnë qiellin e natës sonte, ndërsa do të pozicionohen pranë Hënës.

Dy planetët më të mëdhenj të sistemit diellor, do të rreshtohen sonte pranë njëri-tjetrit dhe do të mund të shihen lehtësisht nga toka.

Një fenomen i tillë ndodh vetëm një herë në 20 vjet, kështu që shfrytëzoni rastin për të parë diçka të jashtëzakonshme.

Lidhja e Jupiter-Saturnit, njihet si Lidhja e Madhe dhe do të jetë e dukshme menjëherë pas perëndimit të diellit. Hëna do t’u kalojë pranë, ndërsa lëviz rreth planetit tonë. Duke marrë parasysh që Jupiteri është shumë i ndritshëm, edhe Saturni do të marrë shkëlqim nga ai.

Në fakt, pas Hënës, ai sonte do të jetë objekti i dytë më i ndritshëm në qiell.

Pamja do të vazhdojë nga sonte 18 Nëntor deri më 21 Nëntor, ndërsa pika më e afërt e tyre do të ndodhë më 21 Dhjetor.

Hera e fundit që është parë “Lidhja e Madhe” ishte në vitin 1623, dhe nuk do të përsëritet deri në vitin 2080.

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Më të fundit